Shurenkan Aikido Sportegyesület - Budapest III. ker - Aquincum, Budajenő, Dunakeszi, Pilisszentiván, Hűvösvölgy

Miért épp..

Miért épp aikido és miért a Shurenkan dojo?

 • "Az óvodás és kisiskolás korú gyermekek életének nagyon fontos és fejlesztő része..."

  Magyari Csilla
  Az óvodás és kisiskolás korú gyermekek életének nagyon fontos és fejlesztő része a mozgás! Sajnos a nagy létszámú óvodai csoportok és iskolai osztályok erre nem mindig biztosítanak elég időt és helyet, ezért érdemes a gyermekeknek valamilyen különórán sportolni, és erre az egyik legjobb lehetőség az aikido. Az aikido gyakorlása közben észrevétlenül fejlődik a mozgásuk, gyakorolják a téri irányokat (jobb-bal, előre-hátra stb.) rendezett lesz a nagymozgásuk, ügyesedik az egyensúlyérzékük. Itt a gyermekek a sok mozgás mellett a társakhoz való viszonyukat is alakíthatják, mert együtt edzenek az ovisok az iskolásokkal. A kicsiknek fel kell nőni a nagyokhoz, a nagyoknak vigyázni, segíteni kell a kisebbeket. Alkalmazkodni kell a csoport életéhez, a dojo szabályaihoz.

  Magyari Csilla (óvodapedagógus)

 • "A mai gyerekek sok időt töltenek a tévé és a számítógép előtt. Keveset mozognak..."

  Kovács Etelka
  A mai gyerekek sok időt töltenek a tévé és a számítógép előtt. Keveset mozognak, pedig a sport nélkülözhetetlen a szellemi és fizikai fejlődésükhöz. Az Aikido fejleszti a mozgást (nagymozgást, keresztező mozgást), a vizuális memóriát és a figyelmet, melyek a tanuláshoz is szükséges részképességek. Kitartásra, önfegyelemre nevel, amit a tévé előtt, egyedül ülve igen nehéz elsajátítani :). Szellemisége – szóban kell megoldani a konfliktusokat, és ha elkerülhetetlen a tettlegesség, akkor védjük meg magunkat a támadó energiáját felhasználva – jó nevelő célzatú. Az iskolában is az aikidosókat erre lehet figyelmeztetni, ha összetűzésbe keverednek valakivel. A hétköznapokban szintén nagy hasznát vehetik az edzésen gyakorolt eséseknek, gurulásoknak. A gyerekeim például, ha síelés és gördeszkázás közben elesnek, automatikusan alkalmazzák az Aikidón tanultakat, és így elkerülik a nagyobb sérüléseket. A szentiváni dojoban az edzések jó hangulatban, de nagy fegyelemben zajlanak! Az edző (Hosi) mind az eleven, mind a bátortalan gyerekekkel megtalálja a hangot, így mindenki szívesen vesz részt az óráin.

  Kovács Etelka (tanítónő)

 • "Húsz évvel ezelőtt egy véletlennek köszönhetően kezdtem el aikidózni. Jót tett..."

  Avarkesziné Varga Szilvia
  Húsz évvel ezelőtt egy véletlennek köszönhetően kezdtem el aikidózni. Jót tett testemnek, lelkemnek, így folytattam. Ma, fejlesztő pedagógusként már tudom, mi mindenre gyógyír az aikidó. Fejleszti a figyelmet, rövid és hosszú távú emlékezetet, a koordinációs-készséget, szerialitás (sorrendiség),a testsémát, a téri orientációt (jobb-bal kezűség) a monotóniatűrést. A mozgás segítségével fejleszti a gondolkodás minden területét, hozzájárulva az eredményes tanuláshoz. Lehetőséget ad a kommunikáció, az egymásra figyelés, az elfogadás gyakorlására. Szakmám miatt elég korán felismertem, hogy 3 gyermekemből egy valószínűleg diszlexiás lesz. A Shurenkan Aikido Sportegyesületnél találtam neki olyan edzőt( mestert, tanítót, sensei-t) aki pedagógiailag és emberileg is megfelelt magas igényemnek. Több mint négy éve járunk ide mindketten. Ő közben tökéletesen megtanult olvasni, írni, számolni. Jeles tanuló. Eredményes a zenében, és egy másik sportágban is. Kiegyensúlyozott, boldog. Köszönet érte!

  Avarkesziné Varga Szilvia (fejlesztő pedagógus)